Op zoek naar de ander

'Een beeld dat mensen verbindt'

ALMERE - De één is op zoek naar de ander. Die 'ander' kan overal vandaan komen: van de Markt in Haven, de nieuwe bibliotheek, het Kunstlokaal, ergens in een wijk. Het kunstwerk 'De Eén', gemaakt door Wouter Stips en Saskia van Haeren is een kleurrijk, aaibaar polyester object en staat op wielen. 'De Eén' reist door de stad om mensen met elkaar te verbinden.

Verbindingen leggen is ook de gedachte achter Etuconsult, het bedrijf van de Almeerder Job van Velsen. Het project 'De één en de ander' paste dan ook perfect bij Etuconsult. Van Velsen zette het beeld op verschillende plekken in de stad. Het beeld heeft sinds de start op 4 september al een flinke reis achter de rug.

De bedoeling is dat het beeld op meerdere plekken in Almere neergezet wordt, en door markt- of maatschappelijke partijen 'geadopteerd' wordt. Van Velsen: "Beelden verbinden mensen uit de buurt. Het zou het leukste zijn als dit samen met bewoners en kinderen tot stand komt, tot een beeld waar buurtbewoners trots op zijn. Dit is een voorbeeld van hoe het kan."

Wensenkoker

De vorm is identiek maar elk beeld kan anders beschilderd worden of met mozaïek bekleed. "Je kunt er ook een bepaald element in zetten, een wensenkoker bijvoorbeeld. Zo bundel je persoonlijke wensen en gedachten in het gezamenlijk kunstwerk. Dat genereert positieve energie.

 Je kan er ook heel praktisch mee omgaan, bijvoorbeeld: ouderen kunnen hun wensen er in stoppen, zoals dingen waar ze graag bij geholpen willen worden. Een buurtorganisatie haalt ze er uit en zoekt mensen die die wensen kunnen vervullen. Je kunt er alle kanten mee uit, alle thema's aan hangen. Of je kunt er verhalen of muziek in stoppen, waarnaar je kan luisteren als je op een knop drukt."

Eén is niks

Van Velsen heeft een voorwaarde: 'één' is niks, er moet een 'ander' bij. "Je hebt elkaar tenslotte nodig, net als bij het leggen van verbindingen tussen organisaties. Met deze beelden toon je 'de kunst van het verbinden' en maak je een plek waar je graag naar toe gaat. Als je zo'n beeld ergens in Almere Stad ziet en later ergens in Almere Buiten, heeft dat iets. Het verbindt de twee stadsdelen met elkaar."

Dat bewoners samen aan het beeld werken is voor Van Velsen erg belangrijk. "Als mensen samenwerken aan de totstandkoming van het beeld, brengen ze letterlijk naar buiten wat er leeft en is dat iets waar mensen trots op worden. Dan pas krijgt het betekenis, wordt het 'eigen'."

De Eén is nu te vinden in de landgoedwinkel op stadslandgoed De Kemphaan. Op dinsdag 2 november komt iedereen die bij het project betrokken is, maar ook 'andere' geïnteresseerden bij elkaar in het stadhuis. De gemeente, Ymere en de Rabobank hebben zich al positief uitgesproken voor de komst van een tweede beeld.

De zoektocht van De Eén naar 'de ander' is te volgen op www.hetgeheimvanalmere.nl.