Zoeken

Voor iedereen plek in de herberg

Het zijn de donkere dagen voor de kerst. Rijdend door de Betuwe dacht ik terug aan een aantal schoolbezoeken die ik deze week deed. Kleurige kerststalletjes en uitbundig versierde kerstbomen op de katholieke brede school, soberheid op het reformatorische kindcentrum; zo geeft iedere brede school op eigen wijze vorm en inhoud aan de kerstgedachte.

Dat deed me vervolgens denken aan een brede school waar een openbare en een protestants christelijke basisschool intensief gaan samenwerken, onder één leiding en als één organisatie. Hoe doe je dat dan met het kerstverhaal, was de discussie. Mogen openbare scholen het geboorteverhaal van Christus nou wel of niet vertellen? Ouders van beide scholen waren daar erg nuchter onder.

“Het kerstverhaal is een onderdeel van de westerse cultuur, dat hoort toch bij de opvoeding of algemene ontwikkeling, dus waarom ingewikkeld doen,” was de eensluidende mening. Zo simpel kan het zijn. Voor het brede schoolproces van deze brede school was die conclusie van de ouders goud waard! Het kan dus heel waardevol zijn om ouders in een vroeg stadium bij zo’n ingewikkelde zaak te betrekken.

Lees meer