Zoeken

Nieuwe school in het zand

Het Zeeburgereiland is nog een grote zandvlakte, maar de eerste kavels zijn verkocht en er komt in ieder geval een basisschool.

Schooldirecteur Ella Duijnker wijst op het Zeeburgereiland aan waar de nieuwe school gaat komen. (Foto: Leen Visser)

Ella Duijnker, directeur van Montessorischool Steigereiland, wordt ook hier schooldirecteur. "We beginnen bescheiden met één kleuterklas. De juf moet van pionieren houden."

De nieuwe school op het Zeeburgereiland start in het nieuwe schooljaar voorlopig in een bijgebouw van haar school op het Steigereiland. Duijnker: "Het nieuwe gebouw op het Zeeburgereiland staat er dan nog niet. Omdat we hier op het Steigereiland een wachtlijst hebben voor de kleutergroepen, zijn we nieuwe ouders gaan polsen of zij iets voelen voor een plek op het Zeeburgereiland. Tien ouders hebben al belangstelling getoond. We beginnen dus bescheiden, de school gaat vanzelf groeien. Dat is hier ook gebeurd. We begonnen in 2005 op het Steigereiland met 9 kinderen, en hebben nu 620 leerlingen."

De eerste basisschool op het Zeeburgereiland werkt ook vanuit de Montessori gedachte. "Het bijzondere is dat het een Integraal Kind Centrum wordt, een IKC. Opvang en onderwijs worden geïntegreerd, de kinderen zijn welkom van 7.30 tot 18.30 uur. Het verschil met een brede school is dat het IKC wordt geleid door één team dat één pedagogische visie heeft. De buitenschoolse uren 's ochtends en 's middags horen bij het dagarrangement waar ouders voor betalen, net als bij de Buitenschoolse Opvang die we nu al kennen."

Ook nieuw op het Zeeburgereiland wordt het integreren van ICT in het onderwijs. Duijnker: "Het zou zomaar kunnen dat de kinderen straks aan het werk zijn op een laptop. ICT is doodnormaal geworden, je hebt al apps voor baby's. Onze uitdaging is het tempo van de kinderen bij te houden."
Duijnker verheugt zich op haar tweede school. "Een kleine, startende school heeft zijn eigen charme. Je hebt een heel klein team, ouders voelen zich enorm betrokken en helpen een handje mee. Ik vind het leuk om hier een succes van te maken en kinderen een fijne jeugd te geven."

Bron: Door de dichtbijredactie, Trudy Admiraal (De Echo)