Zoeken

Niet missen: rubriek In Beeld van Plein Primair

 

In hun rubriek 'In Beeld' geeft Plein Primair altijd een drietal tips over interessante websites, inspirerende filmpjes of boeken op het gebied van onderwijs in binnen- en buitenland.

In nummer 1 van 2012 (verschenen op 03-02-2012) waren dit de volgende:

 Tip 1: Waar houdt het Amerikaanse onderwijs zich mee bezig?

Educationnext, een webkrant die, zoals ze zelf zeggen, ‘in the stormy seas of school reform’ probeert feiten, onderzoek, argumenten, visies en nieuws te presenteren. Het moet een onafhankelijke stem geven aan onderwijsvernieuwing, zonder voorkeur.

Ze plaatsen onderzoeken, blogs, video’s en nieuwsberichten over alles wat er gaande is in het Amerikaanse onderwijs. Je zult zien dat ook daar het gesprek wordt gevoerd over de kwaliteit van het onderwijs, over prestatiebeloning en over de prestaties ten opzichte van andere landen.

Webadres: http://educationnext.org/

Tip 2: Niet leren leren, maar leren leven

Op YouTube is een video geplaatst, ter ere van 30 jaar Ervaringsgericht Onderwijs, waarin Prof. dr. Ferre Laevers, professor aan de Katholieke Universiteit Leuven spreekt over ‘Leren Leven’ als zijnde het doel van onderwijs in tegenstelling tot leren leren. Het onderwijsconcept van deze Belgische professor lag aan de basis van het Ervaringsgericht Onderwijs (EGO).

In het filmpje zegt Laevers dat hij ziek wordt als hij denkt aan leren leren. Het gaat om leven:
“Leven, dan leer je.”

Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=VvwvkyCeN
p8&feature=youtu.be

Tip 3: Global Achievement Gap

Dr. Tony Wagner, directeur van Harvard’s Change Leadership Group spreekt in deze video over het gat tussen wat er op scholen wordt onderwezen en de vaardigheden en competenties die kinderen moeten beheersen voor een succesvolle toekomst. Hij noemt dit ‘the global achievement gap’. Hij onderscheidt zeven vaardigheden die kinderen moeten bezitten, zoals: kritisch denken en probleemoplossend vermogen, samenwerken, aanpassingsvermogen, informatie vinden en analyseren, nieuwsgierigheid etc.

Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=NS2PqTTxFFc

Website: http://asiasociety.org/education/resources-schools/
professional-learning/seven-skills-students-need-their-future