'Boom om te wensen’ als ontmoetingsplek

De gemeente en woningcorporatie Ymere openen vandaag nieuwe ontmoetingsplaats in Stedenwijk geopend. Rondom een boom, die ’Boom om te wensen’ gedoopt is, vlakbij de Clarence Seedorf playground, zijn bankjes geplaatst. Het moet het middelpunt worden van Stedenwijk Midden.

Het idee komt voort uit de integrale wijkaanpak waarin de corporatie samen met de bewoners de kwaliteit van Stedenwijk willen behouden of waar nodig te verbeteren. De boom moet een sleutelrol gaan vervullen in de wijk. ,,Het moet een plek om te ontmoeten worden’’, vertelt Amanda Kapel namens Ymere. ,,Maar ook een plek waar mensen met elkaar in gesprek kunnen gaan of waar men rust vindt.’’

De ontmoetingsplaats bestaat uit gemozaïekte bankjes en poefjes, met in het midden de boom. De bewoners wilden graag een boom omdat deze stilte, rust en geduld symboliseert. Maar ook vanwege de praktische benadering van beschutting tegen regen en zon. De mozaïeken zijn gemaakt door leerlingen van De Brede School Stedenwijk en hun ouders, maar ook buurtbewoners hebben zich van hun meest kunstzinnige kant laten zien. Daarbij is de multiculturele achtergrond van de wijk in Stad niet vergeten. In het mozaïek staat in verschillende talen het woord ’wens’.

Wethouder Berdien Steunenberg opent de ontmoetingsplaats door in de boom een lintje te hangen met daarop een geschreven wens. ,,Iedereen die dat wil mag een briefje of lintje in de boom hangen’’, zegt Kapel. ,,Of de wensen ook écht uitkomen? Geen idee, maar het is het proberen waard.’’


Bron: Almere Vandaag. Klik hier voor het hele artikel


Anja van Ekris, adviseur Kunst & Cultuur van Etuconsult heeft het idee ´Een boom om te wensen´ ontwikkeld. Het doel van dit project is een kunstzinnige impuls geven aan de leefomgeving van Stedenwijk Midden, samen met bewoners en leerlingen van Brede School Stedenwijk en zo een duurzame binding te laten ontstaan tussen kinderen, hun ouders en buurtbewoners. Er wordt een plaats gecreëerd waar jong en oud uit alle verschillende culturen samen kunnen komen. Het zal een rustpunt in de wijk worden dat voor iedereen toegankelijk is.

Meer lezen over 'Boom om te wensen' klik hier