Zoeken

Mannen op crèche goed voor jongens

Zijn mannen op de crèche nu wel of niet goed voor peuters? De Universtiteit van Amsterdam gaat de invloed van mannelijke crècheleiders op kinderen onderzoeken. Het is de eerste keer dat hun rol in de kinderopvang systematisch wordt onderzocht. Er zijn zelfs plannen voor een groep met alleen maar mannelijke begeleiders, maar het is nog niet duidelijk of ouders hieraan mee willen werken.

Peutergroepen met mannelijke crècheleiders liggen gevoelig sinds de misbruikzaak bij Het Hofnarretje in Amsterdam. Toch stellen de onderzoekers dat experimenteren met een groep met alleen mannen wetenschappelijk gezien het interessantst zou zijn.

Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van hoogleraar pedagogiek Louis Tavecchio (64), die al jaren pleit voor meer mannen in de kinderopvang. Volgens hem is het negatief voor de ontwikkeling van jongens dat er vrijwel alleen maar crècheleidsters zijn.

Duits onderzoek toont aan dat crècheleidsters met meisjes aanzienlijk betere relaties hebben dan met jongens. De onderzoekers legden ook het verband met de slechtere leerprestaties van jongens een paar jaar later: omdat ze zich voornamelijk tussen vrouwen bevonden, zouden ze minder gemotiveerd zijn om te leren.

Lees hier het hele artikel.

Bron: Volkskrant maandag 7 maart 2011

DoorMaud Effting